Voor het laatste film nieuws

Films kijken in Ultra HD

Author
  • Kabel
  • 4k
  • hmdi kabels

Films kijken in Ultra HD

De grote tv fabrikanten leveren tegenwoordig allemaal 4K tv’s. Je kan films in 4K streamen met Amazon, Netflix en Youtube en ook komen er steeds meer films op 4K Blu-ray uit.
Maar wat heb je precies aan 4K en hoe werkt het precies?

Wat is 4K

Officieel heeft 4K een resolutie van 4096 bij 2160 pixels. Echter omdat het beeld van de meeste films een 16:9 verhouding heeft is deze resolutie aangepast naar 3840 bij 2160 pixels. Dat is 4 maal de resolutie van FullHD oftewel 1080P.

Zie je echt een groot verschil?

Van 1080P naar 4K, is in vergelijking een even grote stap als van SD (480P) naar HD (1080P. Ultra HD schermen zijn merkbaar scherper dan vergelijkbare Full HD schermen. Of je echt veel verschil merkt is voornamelijk afhankelijk van 3 dingen: is je tv groot genoeg; zit je niet te ver van de tv; en heb je goede 4K content.

Hoe verder je van je tv afzit hoe lastiger het is om de verschillen in detail te zien tussen 1080P en 4K, al kan je dit deels opheffen door een groter scherm te nemen. Op onderstaande tabel kan je zien hoe ver je van je tv af mag zitten.

Films kijken in HDR

Films kijken in HDR

HDR staat voor High Dynamic Range en is het stokpaardje van de tv’s uit het hogere segment. Bij HDR is er een veel hoger contrast mogelijk tussen heldere wittinten en het donkerste zwart. Hoe groter dit contrast kan zijn hoe levendiger het beeld eruit kan zien en hoe realistischer het lijkt.

Om HDR aan te kunnen moet de tv bepaalde zwartwaardes en helderheid aankunnen.

Hoe kan je 4K video streamen

Hoe kan je 4K video streamen?

Netflix is in 2014 al begonnen met het streamen van 4K. Met als eerste House of Cards seizoen 2 en Breaking Bad. Hier wordt constant nieuwe content aan toegevoegd. Let er wel op dat je tv de HEVC codec moet ondersteunen om Netflix met 4K weer te kunnen geven. Ook heb je een speciaal netflix Ultra HD abonnement nodig, wat een paar euro extra per maand kost.

Amazon bied ook 4K content aan, voornamelijk tv shows. Deze zijn zonder bijbetaling beschikbaar bij de Amazon Prime instant video service. Zoek je nog goede films en series in 4K, dan is hier een mooi overzichtje van de beste films en tv shows in 4K.

Helaas zijn er in Nederland nog geen tv kanalen die in 4K uitzenden. Mijn voorspelling is dat dit nog even op zich zal laten wachten.

 

Je 4K apparatuur goed aansluiten

Je 4K apparatuur goed aansluiten

Als je eenmaal goede apparatuur en content hebt, zorg dan dat alles ook goed aangesloten wordt. Lang niet alle goedkopere of ouder HDMI kabels kunnen 4K goed weergeven. Zeker bij 4K @ 60Hz en HDR wil het weleens fout gaan. Lees hier bijvoorbeeld eens een artikel van RU connected, daar staat goed uitgelegd welke HDMI kabel je nodig hebt voor 4K.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose a Rating